osterlenswhiskysociety.se

Övriga whiskyevent

Smögen Whisky 2014!

Fredagen den 4:e juli var vi tre representanter från ÖWS som deltog i Pär Caldenbys whiskyskola. Det var Thomas Blomström, Johannes Månsson och undertecknad som under en heldag fick lära oss allt om konsten att tillverka Single Malt Whisky!

Vid dagens slut fick vi möjlighet att fylla vårt eget fat med råspriten vi varit med om att tillverka. Givetvis kunde vi inte motstå detta, vilket resulterade i Österlens Whisky Society's tredje klubbfat. Fatet är ett 30 liters ny vitek, mättat med Oloroso sherry.

Slainte Mhath!

Andreas Cederholm

Nedan följer lite bilder från vår fantastiska resa!

Malmö Öl & Whisky Festival 2014!

Lördagen den 29:e mars var det äntligen dags för 2014 års upplaga av Malmö Öl & Whisky Festival! Vi var elva representanter ifrån ÖWS som denna lördagsförmiddag styrde kosan mot Malmö och mässhallarna. Strålande solsken och välpackade dryckeskassar gav bra odds för en lyckad dag! Tågresan till Malmö blev väldigt behaglig och årets tågmalt blev Bunnahabhain 12Y. En mycket trevlig och prisvärd malt som passar för alla tillfällen!

Väl inne på mässan blev det ganska omgående lite uppdelat i lägret. Med så många utställare att välja på blir det givetvis svårt att välja var man ska börja. Av en ren händelse så gick sju av oss ganska omgående förbi Box Whisky. Givetvis skulle det provsmakas av deras ädla droppar och tur var väl det, för inom de nästkommande 45 minuterna så skulle det skrivas ett nytt kapitel i Österlens Whisky Society's historia! Vi är nu fatägare till inte mindre än två fat, ett orökt/bourbon samt ett rökt/sherry! Nu väntar vi med spänning på att faten ska fyllas så att deras vila kan inledas. Om tre år väcker vi dem och kollar om de har vad som krävs för att bli ÖWS:s två första klubbuteljeringar. Detta var ju så klart en bra start på en fantastisk dag. Det provades både öl, whisky samt en hel del rom denna dag. Alla fick vi stifta bekantskap med såväl nya som gamla favoritdrycker!

Precis som förra året var vi alla väldigt nöjda med mässan. Vi hoppas givetvis att ännu fler hänger med till nästa år!

Slainte Mhath!

Inner Circle

Bilder från festivalen

Malmö Öl & Whisky Festival 2013!

Den 20 april besökte vi Malmö Öl & Whisky Festival i Slagthusets lokaler i Malmö. Vi var sex representanter ifrån Österlens Whisky Society som träffades på Tomelilla Station i strålande vårväder för avfärd mot festivalen. För att värma upp smaklökarna under tågresan hade vi alla packat väskan med diverse malter och andra drycker. Väl uppvärmda och med höga förväntningar klev vi av tåget för promenad mot Slagthuset, där även Khent anslöt sig.

Väl inne i mässhallarna försökte vi orientera oss ibland de över 40 utställarna som skulle förgylla vår lördag. Det blev inte provsmakat av alla utställare men vi gjorde vårt bästa och valde med omsorg! På whiskyfronten fanns det givetvis mängder med godsaker att välja på, det provades bland annat ifrån Svenska Eldvatten, Spirit of Hven, Symposion, Highland Park samt många, många fler! Men mest spännande var nog ändå att prova det som komma skall ifrån våra svenska destillerier. Grythyttans hårdrökta recept lagrad på svensk ek var riktigt bra, liksom Mackmyras rök/bourbon. Box Destilleri har även dom något stort på gång, i alla fall med deras nu 22 månader gamla rök/bourbon som var helt galet god trots sin ringa ålder. Vad mån de bliva när dessa är färdiglagrade??

På ölfronten provade vi väl inte så värst mycket, dock kommer här två klockrena köp ifrån Gotlands Bryggeri: Sleppy Bulldog Pale Ale och Sitting Bulldog IPA som var riktigt goda!

På denna festival stiftades även en ny bekantskap för några av oss, nämligen lagrad rom. Det var Khent som drog igång det och detta är absolut något vi i Österlens Whisky Society kommer att implementera på våra provningar framöver. Bäst var Diplomatico Ambassador som jag själv gav 92 poäng. Denna är dock i dyraste laget med sina 1950:- på bolaget. Eldorado 15Y var även den mycket bra och den har en mer human prislapp med sina 558:-. Även övriga från Diplomatico och Eldorado var bra.

Efter drygt fem timmar på mässan, med en härlig lunch på O´Learys inräknat, var vi väldigt nöjda med dagen och begav oss hemåt.

Summa summarum: Whisky är fantastiskt, lagrad rom var minsann inte så dumt det heller. En öl smakar bäst i solsken vilket vi fick erfara denna ljuvliga vårdag. Sist men inte minst, tack alla för en trevlig dag och hoppas vi blir ännu fler society medlemmar nästa år då festivalen går av stapeln den 28 - 29 mars.

Slainte Mhath

Andreas Cederholm

-Inner Circle-

Österlens Whisky Society

Lite bilder från festivalen

Moments Of Malt 2013!

- Featuring Richard Paterson -

Här kommer ett litet reportage ifrån Moments Of Malt den 19 mars på Ystad Saltsjöbad.

Det var länge oklart om man överhuvudtaget skulle kunna ta sig in till Ystad på grund av snöstormen som dragit in över Österlen under måndagen. Som en skänk från ovan, kom det knappt någon snö alls under tisdagseftermiddagen så bilfärden in blev behaglig trots hård vind och ishalka på sina ställen.

Väl framme och med skyhöga förväntningar slog jag mig ner i loungen i väntan på att evenemanget skulle starta. Förberedelserna i provningslokalen var i full gång och det var Interbrands Wines & Spirits som skulle stå för whiskyn denna afton med Richard Paterson i spetsen. Mr Paterson, även the nose kallad med över 40 år i branschen och hyllad master blender till bl.a. Isle Of Jura, Dalmore, Fettercairn och Whyte & Mackay, var kvällens stora dragplåster.

Kl 18:30 hälsade Ystad Saltsjöbad´s VD Anders Nilsson alla hjärtligt välkomna. Det var ett 100-tal whiskyentusiaster som anmält sig, dock var det några tomma stolar pga ovädret. Tråkigt men sant och aningen förvånande var jag ensam representant för Österlens Whisky Society denna afton. Varför inte fler tog vara på detta unika tillfälle att träffa en av whiskyvärldens stora hjältar står skrivet i stjärnorna. Dock träffade jag på andra kända ansikten från Tomelilla som jag slog mig ner tillsammans med.

Nu var det dags, Anders Nilsson lämnade över scenen till Mr Paterson som på sitt eget karakteristiska vis tog oss med på en oförglömlig resa genom whiskyn´s historia och fantastiska värld. Det provades inte mindre än 8 olika sorters whisky denna kväll, alla givetvis skapta av Mr Paterson själv. Han delade med sig av sina tankar och ideer om varje whisky, resultatet var med råge godkänt. Kvällens line-up bestod av följande:

  • Jura Elixir
  • Fettercairn Fior
  • Jura Superstition
  • Fettercairn 24Y
  • The Dalmore Cigar Malt Reserve
  • The Dalmore King Alexander III
  • Whyte & Mackay 30Y
  • Mackinlays Shackleton

Bäst enligt mina noteringar var Whyte & Mackay 30Y på 91 poäng, tätt följd av King Alexander på 90 poäng. Efter provningen blev det mat i form av buffé med helstekt ryggbiff samt en svalkande pilsner. Anders informerade att det blir en fortsatt stor och seriös satsning på whisky på Saltsjöbaden framöver. För er som ej varit där rekommenderas det varmt att besöka baren på Ystad Saltsjöbad. Här finns ett minst sagt lockande utbud av livets vatten, såväl för den oerfarne som den mest inbitna whiskyentusiasten.

Som pricken över i:et denna fantastiska afton fick vi nu beskedet att vägen mellan Ystad och Tomelilla var avstängd på grund av ovädret. Vilken otur, nu skulle man behöva sova över och dricka whisky långt ut på småtimmarna. Det är jobbigt med snöstorm ibland...

Övrigt noterbart ifrån kvällen:

Richard Paterson bjöd efter provningen upp VD Anders Nilsson på scenen, där han tackade honom för gästvänligheten med ett whiskysample levererat direkt ifrån Skottland. Anders fick prova en väldigt gammal och exklusiv whisky som går att köpa för den lilla symboliska summan
135 000 euro/flaskan om någon är sugen. Det ni, det är något för vår nästa provning!

- Slainte Mhath -

Andreas Cederholm

Österlens Whisky Society

Lite bilder från Moments of malt